Mikä on tulorekisteri?

September 25, 2015
Tulorekisteri

Suomessa otetaan 1.1.2019 käyttöön kansallinen tulorekisteri. Mistä on kyse?

Kansallinen tulorekisteri

Tulorekisteri on Suomen kansallinen sähköinen tietokanta palkka- ja eläketiedoille sekä erilaisille etuuksille. Rekisteriin talletetaan yksilötasolla tietoa henkilön ansioista, reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti. Tulorekisteristä käytetään myös lyhennettä Katre.

Rekisteriä säätelee laki tulotietojärjestelmästä. Se tuli voimaan tammikuussa 2018.

Ensimmäinen vaihe tulorekisteristä tulee käyttöön 1.1.2019 ja silloin työnantajat voivat ilmoittaa palkkatiedot rekisteriin. Jatkossa rekisterin käyttö laajenee kattamaan myös muut ansio- ja etuustiedot.

Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen palkanmaksua hoitavat tahot (tilitoimistot, työnantajat, taloushallintosovellukset jne.) ilmoittavat tiedot reaaliaikaisesti palkanmaksun jälkeen rekisteriin. Tieto on käytettävissä viranomaisilla, eikä samaa tietoa tarvitse ilmoittaa moneen paikkaan erikseen ja erilaisissa muodoissa kuten nykyään.

Tavoite on poistaa työnantajien hallinnollista taakkaa ja yksinkertaistaa viranomaisten prosesseja. Myös virheiden ja korjausten määrä vähenee, kun tieto voidaan ilmoittaa sähköisesti ja yhdellä kertaa samaan paikkaan. Rekisterin  tietojärjestelmästä vastaa valtiolla Verohallinto.

Aikataulu

Tulorekisteri otetaan käyttöön vaiheittain (kuva: Verohallinto).

Tulorekisterin aikataulu (Verohallinnon sivuilta)
  • 1.1.2019: Palkkatiedot ilmoitetaan rekisteriin
  • 2019 aikana myös palkansaajat pääsevät näkemään tietonsa rekisteristä
  • 1.1.2020: Etuudet ja vahinkovakuutusyhtiöt tulevat mukaan rekisteriin

Tulorekisteri ja palkanmaksu

Palkanmaksun kannalta tulorekisteri tehostaa palkanmaksun prosessia heti ensimmäisestä vaiheesta lähtien.

Mukana ovat Verohallinto, Työttömyysvakuutusrahasto (TVR), työeläkeyhtiöt, Eläketurvakeskus (ETK) ja Kela. Näille tahoille ei enää tarvitse tehdä erillisiä ilmoituksia. Riittää, että palkasta on tehty ilmoitus palkanmaksun jälkeen tulorekisteriin.

Ilmoitus palkanmaksun tiedoista pitää tehdä tulorekisteriin viimeistään 5 päivää palkanmaksun jälkeen. Eli käytännössä tieto palkoista on tulorekisterissä aina hyvin ajantasainen. Ilmoituksen tekemisen jälkeen kaikki tulorekisteriä käyttävät tahot saavat palkkatiedot suoraan rekisteristä, eikä niitä siis tarvitse työnantajan erikseen ilmoitella joka taholle.

Tulorekisteriin tehdään ilmoitus sähköisen rajapinnan kautta määritellyssä muodossa. Rajapinnasta ja tietokuvauksista löytyy kuvaukset Verohallinnon sivuilta täältä.

Mitä tulevaisuudessa?

Tulorekisteri mahdollistaa tulevaisuudessa monia palkansaajien ja työnantajien elämää helpottavia asioita, jos järjestelmää päätetään kehittää lisää.

Periaatteessa tulorekisterin tietojen avulla esim. ennakkoveroprosentti voisi muuttua joustavasti vuoden aikana tulojen mukaan ja palkansaaja voisi antaa tiedon käyttöön myös omille työnantajilleen automaattisesti.

Olisi mahdollista käyttää tulorekisteriä osana reaaliaikaisen verotuksen järjestelmää, jolloin verottajalle suuntaan ei tarvittaisi erillisiä veroilmoituksia vuosittain (nythän verotuksen sykli on hidas). Tämä edellyttäisi, että myös yritykset olisivat reaaliaikaisemmin kiinni sähköisessä tietokannassa, ja että myös muita verolajeja voisi ilmoittaa sähköisesti reaaliajassa. Myös sosiaaliturvan ja etuisuuksien tilitys voisi olla reaaliaikaista.

Palkkaus.fi ja palkanmaksu

Palkkaus.fi on yrityksen palkanmaksupalvelu, jota käyttämällä hoidat työntekijöiden sekä yrittäjän oman palkanmaksun vaivattomasti ja ilman opettelua. Kaikki palkkaan liittyvät ilmoitukset ja tilitykset eri tahoille menevät automaattisesti oikein. Työntekijä saa nettopalkan tililleen ja palkkalaskelma tulee sähköisesti. Arkisto palkanmaksuista ja yksityiskohdista säilyy palvelussa.

Yritykselle saa myös tarvittavat vakuutukset suoraan palvelusta. Maksat käytöstä vain palkanmaksukohtaisesti (4–10€/palkanmaksu), ei kk-maksuja tai sitoutumispakkoa.

Kokeile palkkalaskuria

Ota Palkkaus.fi käyttöön ilmaiseksi

Janne Isosävi

Co-founder, Palkkaus.fi

Kysy neuvoa!

Haluatko esittely Palkkaus.fi-palvelusta?

Tarjoamme yrityksille tai yhteisöille sekä tilitoimistoille modernin verkkopalvelun, jolla palkanlaskennan ja palkanmaksun voi hoitaa kätevästi yhdellä maksulla palvelussa.

Jätä viesti ja olemme sinuun yhteydessä!

Jätä viesti

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Related Posts